A jó Tribuszerné...

Megkötött 24 ezer szerződést.
Összegyűjtött négymilliárd forintot.
Üzletkötői hálózata elérte a 230 főt.

 

1993-at írtunk, a piacgazdaságot és úgy egészében ezt a nagy szabadságot még csak ízlelgettük, a befektetésekhez meg végképp nem értett senki. Az infláció 30 százalék felett járt, ahogy az államkötvények hozamai is. Ekkor jelent meg Komlón egy „pénzügyi zseni”, aki havi tíz százalék hozamot ígért a befektetőknek. Tribuszer Zoltánné, született Aranyosi Margit kicsiben kezdte, ahogy a legnagyobbak is szokták. Kölcsönkért ismerőseitől, azzal az ígérettel, hogy duplán adja majd vissza a pénzt egy hónap múlva. Ezt meg is tette, amihez szintén ismerőseitől kért kölcsön. Hamar rájött, hogy a bizalom a kulcsa a sikerének, így mindenkinek pontosan fizetett. A jó hír rohamosan terjedt, egyre többen szerettek volna kölcsönadni Tribuszernénak, a kiugró hozam reményében. Tribuszerné pedig féltve üzleti jó hírét, egyre több szerződést kötött, az ekkorra beállt tíz százalékos havi hozam ígéretével. Több mint félmilliárd forintot ki is fizetett „befektetőinek” az addigra már komoly méretűre hízott Tribu Bt és a T & KG Kft. Utóbbi Kis Gecse Bélát rejtette, aki Tribuszerné üzlettársa volt, rajtuk kívül Bathó Erzsébet a cégcsoport könyvelője alkotta a „menedzsmentet”.
Mivel a Tribu Bt már fél Komlónak és Pécsnek hozott komoly hasznot, az emberek egyre másra követték a szomszéd példáját, hisz senki sem akart kimaradni. Felcsillant a meggazdagodás lehetősége. Rohamosan nőtt Tribuszerné ügyfélköre, sokkal több volt az új beszálló, mint akiknek fizetni kellett.
Tribuszerné intelligens asszony volt, átlag feletti kommunikációs képességgel rendelkezett. Vajon ki akart szállni, csak nem volt szíve otthagyni a felpörgött üzletet?! Hisz 24 ezer ember bízta rá a pénzét, ez még egy banknak is becsületére vált volna a megyében. A 130 fős üzletkötői hálózattal meg a környék legnagyobb munkáltatója lett. Ezért hitte el, hogy a rendszere sohasem fog megbukni?!
Egy idő után azonban az egyik legnagyobb magyar piramisjátékban is elfogytak az új beszállók. Tribuszerné kétmilliárdos veszteséget hagyott maga után 1994-ben, amiért kilenc év börtönt kapott. A „befektetők” havi tíz százalék hozam helyett a pénzük 77 százalékát elvesztették. /forrás: steksz.blog.hu/
 
S hogy jó Tribuszerné hogy került most ismét terítékre?
Sorra jelennek meg mostanában a cikkek: a Tribuszerné újra aktív...
 
2010. december 29. HVG: „A Baranya megyei hírportálnak egy - neve elhallgatását kérő - komlói férfi elmondta: ő és rajta kívül jó néhányan ugyanabba a csapdába sétáltak bele pár hónapja, mint társaik évekkel ezelőtt. Elmondása szerint Tribuszerné telefonon kereste fel őket azzal az ajánlattal, hogy ha egymilliót adnak kölcsön, egy év múlva hatvan százalékkal, míg ha félmilliót, fél év múlva harminc százalékkal többet fizet vissza. Addig havonta 50 ezer forintot kapnak képhez, majd a meghatározott idő lejárta után a teljes, kamatokkal megemelt összeget.
Azonban akik aláírták vele a szerződést, hiába várták a havi juttatást, Tribuszerné különböző dolgokra hivatkozva minden alkalommal halasztást kért tőlük. Az utolsónak megadott időpontban pedig nem a pénz, hanem egy konyhakés és a rémültnek látszó Tribuszerné fogadta őket házában. Az asszony elmondta, a pénzt nemrég futár hozta a házhoz, aki, miután elköszönt, pár perc múlva a késsel tért vissza, és a pénz átadására kényszerítette. A helyszínre hamarosan kiérkeztek a rendőrök, és a kifizetésről többet nem esett szó. A kölcsönt adó családok ezek után úgy érzik, becsapták őket, megtakarított pénzüktől pedig végleg elbúcsúzhatnak.
A bama.hu telefonon elérte Tribuszernét, ő azonban csak az alábbi sorok közzétételéhez járult hozzá: „Egy hónapja valóban kiraboltak, aminek károsultja rajtam kívül 13 személy, barátaim, rokonaim és ismerősök. Feljelentésem nyomán az ügy folyamatban van, a kárunk januárban térülhet meg”. További részletekről, a rablás körülményeiről és a keletkezett kárról nem kívánt beszélni, hiszen, ahogy hangsúlyozta, a rablót még keresik, folyamatban levő ügyekről pedig nem célszerű beszélni.”
 
2011. március: Végül a legutóbbi fejlemény: „Újabb csalásokkal gyanúsítja, hatóság félrevezetése matt pedig a közelmúltban az ügyészségen is feljelentette a rendőrség Tribuszer Zoltánnét, a kilencvenes évek hírhedtté vált országos pilótajáték-szervezőjét.
A Baranya megyei rendőr-főkapitányság arról tájékoztatott arról, hogy még március 16-án tizenkét rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás miatt gyanúsítottként hallgattak ki egy mecsekjánosi nőt. Felmerült, hogy az asszony magánszemélyektől különböző összegeket vett át, azt ígérve, haszonnal adja vissza, de ezek végül alig vagy egyáltalán nem teljesültek. A gyanúsított tagadja a bűncselekmény elkövetését.
A nőt a rendőrség ezen kívül hatóság félrevezetéséért feljelentette az ügyészségen, mert tavaly novemberben azt állította, 40 millió forintot raboltak el tőle, így több hitelezőjét nem tudta időben kifizetni.” /forrás: index.hu/
 
Ugye olvastuk a kulcsszót a fent leírtakban: bizalom
Az emberek bizalmába férkőzni, példásan teljesíteni az ígért (amúgy képtelen) hozamokat, aztán ha dől a kártyavár, tagadni, jóhiszeműséget bizonygatni.
A szélhámos behízeleg, jót ígér, és vajon hányan mennek lépre ismét, ha majd jó Tribuszerné újra szabadul? Tribuszerné Margitka ehhez ért, a szélhámossághoz. Vitathatatlan. Ma, amikor a tömegkommunikáció a fejünk búbjától a sarkunk hegyéig hat ránk, befolyásol, gondolatainkba fészkelik magukat a hírek, események, celebek, ha valakit elüt az úthenger Zalacsányban, a mátraderecskeiek is beleborzongnak… de a hetedhét országos csaló büntetése leteltével ugyanott folytathatja, ahol félbehagyatta vele a karma – és emberek esnek a csapdába újra, és újra, mert nincs vészcsengő (vagy csak elhallgattatjuk) fejünkben, túlfejlődtük a józan paraszti eszet, olyannyira, hogy csak szorongani van időnk, félni nem
Hogyan védhetnénk meg a naivakat? Értem én, hogy mindenkinek a maga útját kell járnia, és ha hibát követ el, azért követi el, hogy tanuljon belőle – de miért nem tanultunk mégsem?
Annak idején, én is emlékszem, Tribuszernétől visszhangzott a média.
Azóta is volt példa jó néhány nagy szélhámosságra. A házasságszédelgőkről most nem is beszélek, ez önmagában is megér egy fejezetet. Hogyhogy nincs olyan minimális emberismeretünk, amely megvéd a behízelgőktől? Talán minden ember igénye: a fontosság vágya visz minket tévútra? Miközben duruzsolja a jól bevált szöveget fülünkbe, szemünkre leereszkedik az „ez most rólam szól” köde?
Azok elől hallgatjuk el gondolatainkat leginkább, akik legközelebb állnak hozzánk, és varázsütésre osztjuk meg olyan idegenekkel, akik látszólag megadják a nekünk kellő figyelmet… Nem furcsa? Miért és hogyan tud egy idegen befolyásolni minket, szuverén döntéshozókat, miközben a szeretteinknek bármikor tudunk nemet mondani? Nem az a bátorság, ha az ismeretlenbe ugrunk halált megvető bátorsággal, hanem ha őszinték vagyunk környezetünkkel. A velük való szembenézés önmagunk megismerésének legegyszerűbb módja. A sorok között olvasni = önmagunk személyiségét felfedezni, megérteni (úgy-ahogy :-)) = másokat megismerni, meghallani szavaik mögött a tartalmat, viselkedésük mögött a motivációt - olyan lehetetlen vállalkozás? Érdekes, hogy szinte egyre távolabb kerülünk önmagunktól, szerepeinket nagy átéléssel játszva, s egyre védtelenebbé válva.
Várom, hogy Tribuszernét leültessék, hogy aztán, ha szabadul, újra működésbe hozza mirigyeimet.

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://belvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr792805332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.