Érdekességek az étcsokoládéról
Hosszú, hideg, téli estéken mindenkinek jól esik egy csésze forró csokoládé. Jó ha tudjuk, hogy nemcsak ízlelőbimbóinkat kényeztethetjük e finom itallal: kutatások bizonyítják jótékony hatását az emberi szervezetre.
• Az étcsokoládé a benne található flavonoidoknak köszönhetően erős antioxidáns hatással rendelkezik, azaz szívvédő hatású: megnöveli a koszorúerek átmérőjét, és rugalmasabbá teszi ereinket.
• Ugyancsak a flavonoidoknak köszönhetően az étcsokoládé jótékony hatással van a magas vérnyomásra. A tévhittel ellentétben nem kell hozzá nagy mennyiségű csokoládét fogyasztani ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást, így nem kell félni az elhízástól.
• Nem hiába tartozik a csokoládé az afrodiziákumok közé. Egy kísérletben összehasonlították, hogy az olvadó csokoládé vagy egy csók okoz-e nagyobb szívdobogást. Az eredmény igen meglepő: a csókolózás közben mért szívverés (percenként 60) meg sem közelíti a csokoládé hatását (percenként 140).
• Leginkább télen fontos, hogy erősítsük immunrendszerünket. Ebben is segítségünkre lehet a csokoládé, hisz növeli a szervezet ellenálló képességét. Megállapították, hogy a kakaóbabban lévő anyagok hasonló biokémiai hatást érnek el, mint az aszpirin. Kb. 45 gramm étcsokoládé fogyasztása javasolt naponta, ennél több viszont könnyen megnöveli vércukor-szintünket.
Én már el is kezdtem a prevenciót, szigorúan kúraszerűen napi 45 gramm. Javaslattal fogok élni az OGYI felé, tegyenek az étcsokoládéra valamennyi jelképes támogatást, ezzel el is lehetne kezdeni valahol a prevenció állami szintre emelését.
Ha nem jutnál hozzá a napi 45 grammhoz, pótlása minimum dupla mennyiségű csókkal még megoldható.
Mára csokillak Benneteket!