"Aki szeret és megbízik a másikban, könnyen kiszolgáltatottá válhat."

 

Korábban bemutattam a megélhetési szélhámos két típusát:

- S. Pál csaló, kapcsolati szélhámos, Internetes társkereső, illetve

- a "jó Tribuszerné" bizalmi szélhámos, pilótajátékos profilján keresztül.

Hosszas megfontolás után most megpróbálom felvázolni a legnehezebb esetet: az érzelmi szélhámost.

Az érzelmi szélhámos nem feltétlenül anyagi haszonra hajt. Múltja sötét, sanyarú, érzelemsivár gyermekkor, hányatott sors jellemzi. Motivációi ezért torzulnak. Szeretetre, megbecsülésre vágyik, csakhogy ezt nem a társadalmi normák és szabályok betartásával kívánja elérni - hanem fölépít magának egy álom/látszatvilágot. Mindazt, ami lenni szeretne, megvalósítja fejben. S elhiszi és átéli.

Kivívja együttérzésünket. Jön, mesél, és beköltözik. Lakásunkba, autónkba, laptopunkba, pénztárcánkba. Lelkünkbe. Pont olyan társ, amilyenre vágyunk. Kedves, simulékony, megértő, érzelemgazdag, és minden érdekli, ami minket is. Az elején. Amíg megszerez minket. Szerep, amit hű átéléssel játszik el nekünk. Ha például rajongunk a színházért, akkor színházi szakemberként mutatkozik be, esetleg gyerekeknek szervez különleges vagy speciális előadásokat, ezért lobbizik előkelő berkekben, ismert emberek a barátai (elmondása szerint).

Ha megnyert minket, beköltözik. Lelkes, apró ajándékokkal lep meg. Azt mondja, dolgozik, mindenesetre mi elmegyünk reggel otthonról, és este érünk haza, honnan is tudnánk eleinte, hogy mivel telik a napja.

Mindenre van egy válasza. Verbálisan szinte lehetetlen megfogni, rajtakapni. Használja a laptopunkat, bevásárol a konyhapénzünkből, figyel a dolgokra. Csapot szerel, használja a kocsinkat, intézkedik a postással, a szomszédokkal kedves.

Valahogy nincs jövedelme (vagy mert késik a cége a fizetéssel, technikai gond merült fel, vagy félreértés folytán zárolta az adóhatóság a számláját, esetleg csak le van kötve és sokat veszítene, ha idő előtt felbontaná). Értelemszerűen mi tartjuk el, de ez nem baj, föl sem tűnik. Átmeneti pénzzavar az egész. Aztán kéne egy kis pénz. Nem sorolom fel a trükköket, indokokat, ötleteket, melyekkel előáll. Az "ellopták az irataim, tárcám"-tól a "meghalt a barátom, akinek kölcsönadtam egy hónapja" színes, vagy éppen érzelmileg ható történetek száma végtelen.

Jó, adunk kölcsön. Hisz csak egy hétről van szó (kettőről, háromról). Átvételi elismervényt szoktunk aláiratni a kedvesünkkel, élettársunkkal, kérdem én?

Aztán egy csöndes estén kiderül, hogy teljesen tönkrement a laptop(unk), ezért szervízbe vitte (a legjobbhoz!). Vagy összetört a kocsi(nk) és szerelőhöz kellett vontatni (elkéri a vontatás árát). Esetleg ha még nincs laptopunk, arra kér pénzt, hogy vegyen egyet nekünk, mert remek jó vételi lehetőséget látott. Persze ha van egy kis félretett pénzünk, akkor értelemszerűen visszautasíthatatlan befektetési lehetőséggel lep meg. Soroljam?

Amikor "pénzügyi lehetőségeink" határait elérte - jön a nem várt fordulat. Morózussá válik, ingerlékeny lesz. Esetleg (ha még nem adta el a hátunk mögött a laptopunkat) véletlenül észrevesszük, hogy fent van valami társkeresőn és olyan email címe is van, amiről nekünk nem szólt. De mint említettem, mindenre van egy válasza.

Ez a típus, az érzelmi szélhámos hajlamos lehet valamilyen abúzusra, "szerrel való visszaélésre", még ha ez "csak" alkohol is. Sajnos, illuminált állapotban agresszívabbá válhatnak, és ezt mi bánjuk. Kezdetét veszi a kínlódás. Nem tudni, ki szenved jobban, mi mindenesetre mindent megpróbálunk, ő viszont szinte semmit. Meglepetésünkre egyre önzőbbé, követelődzőbbé válik. Mintha már nem is ugyanaz a kedves fickó volna, akit megismertünk 3 - 6 hónapja.

A pénz meg nem jön vissza. De még több kéne. Szembe kell néznünk a kellemetlen igazsággal... Felismerésekre jutunk, még ha oly kellemetlenek is az egyre nagyobb visszásságok. Elkezdünk nyomozni. Ki is ez az ember valójában? Lehet, hogy hamis a személyije. Lehet, hogy van családja, gyermeke(i), akiket elhagyott. Lehet, hogy már mi is várandósak vagyunk a gyermekével? Amit a családjáról tudhattunk, többnyire köszönő viszonyban sincs a valósággal, legfeljebb annyi lehet igaz, hogy hányattatott sorsa volt. Vagy csak annak élte meg a gyermekkorát.

És hamar kiderül, hogy már kiszemelte az újabb áldozatot, ripsz-ropsz költözik, és eközben mi éppen egy kávézóban beszélgetünk azzal az áldozattal, akitől hozzánk költözött.

Kérdezem, mi a motiváció? Antiszociális, rendben, hiszen élősködik, hazug, megjátssza az érzelmeket, egyszóval becsap. Saját magát is talán, amikor eljátssza az ideális családban élést. Persze nem bírja sokáig, kiütköznek igazi hajlamai. Mi pedig néha évekig dolgozzuk fel a bizalomvesztést, a hazugságokat, a bűntudatot, és megérteni sosem fogjuk tudni, csak tudomásul venni: az érzelmi szélhámosok képtelenek a kitartásra, szeretetre, empátiára, boldogságra.

 Végül hadd ajánljak még egy cikket:

http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110704-9-jel-hogy-pszichopata-ferfi-halojaba-akadtal.html

 

Címkék: szélhámos antiszociális becsapás szociopátia csaló érzelmi ingerküszöb kiszolgáltatott

A bejegyzés trackback címe:

https://belvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr214857958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása